Săptămâna 5 – Despre Thassos în 10 întrebări

Apus
De vreo lună de când am început acest proiect, este prima vacanță în care îmi adun gândurile la pachet să le povestesc mai departe. Așa că vă istorisesc aventuri de pe plaiurile Greciei, mai exact minunata insulă Thassos. La nici mai mult nici mai puțin de vreo 10 ore de plaiurile mioritice, este o alegere pentru foarte mulți conaționali. Atat de mulți, încât găsești taverne cu meniuri în română, restaurante cu afișe mari “restaurant prieten cu românii”, magazine în care sunt denumirile produselor în limba noastră și oameni amabili care îți răspund cu “mulțumesc”.
S-au scris nenumărate impresii despre insulă, am citit și eu înainte de a ajunge pe ea de la alții care au fost înainte, dar iată cum am descoperit-o eu într-o săptămână de aprilie:

Încotro?
Ferry
Vama la Giurgiu după care prin Bulgaria, țupa-țupa până la Macaza (punctul vamal Bulgaria-Grecia) și apoi către Keramoti. De acolo pe ferryboat încă 40 de minute spre Thassos.

Vreți un pont, poate două?
Pe insulă este cât se poate de preferabil, ca să nu spun că e musai să nu vă prea abateți de la drumul principal care ocolește insula (Ring Road). Interesant este de știut că nu exista obligativitatea păstrării farurilor aprinse pe zi.

Unde stau?
Pensiuni sunt foarte multe și foarte multe și frumoase. Cei mai frumoși sunt oamenii, știu cum să își vândă elefantul, ce să mai! În Skala Potamia a fost plăcut că am ales cazare și pentru că aveam unde face plimbare de seară pe malul mării, fără mașină, fără grijă. Locurile de parcare și străduțele ca pentru sate de liliputani, îți dau un pic de furcă daca ai luat caii putere la drum.

Plouă! Ce mă fac?
Fie soare, fie ploaie, vacanța tot vacanță rămâne! Apoi cum ar fi sa lași bunătate de timp liber stricat de niște găleți de apă? Aș putea enumera măcar trei locuri în care să mergi dacă vremea nu e caldă și primitoare:
1. IrisGold fabrica de bijuterii din Limenaria – un adevărat deliciu mai ales pentru fete!
2. Moni Archangelou sau Mănăstirea Arhanghelului Mihail – nu e nevoie să fii bisericos ca să apreciezi priveliștea și monumentul.
3. Theologos – Este un sat tradițional în munți, la 10 km de orașul Potos, cu minunate case de piatră și taverne cu mâncare tradițională.

Unde îmi întind grisinele la soare?
Plajele sunt diferite, dar de cele mai multe sunt cu pietriș. Totuși, cu totul și cu totul paradisiacă, de unde și numele Paradise Beach este plaja cu nisipul fin și alb ca niciunde altundeva pe insulă.

Iatrou

Unde mâncăm a la grec?
Dacă vorbim despre mâncare, spun cu mâna pe inimă că nu am gasit niciun loc în care să nu ne placă preparatele grecești. Fie că e vorba de peștele proaspăt, fie că e vorba despre salată, fie că vorbim despre cum gătesc iedul sau berbecuțul. Pot să menționez niște locuri care mi-au rămas în minte pentru aromele sau ospitalitatea de care au dat dovadă gazdele.
1. Taverna Captain din Skala Potamias. Porțiile sunt foarte mari, noi am luat jumătate la pachet, deși eram înfometați nevoie mare.
2. Taverna Iatrou din Theologos
3. Taverna Akrogiali din Potos unde au calamar umplut cu brânză feta – un deliciu! Tot acolo l-am cunoscut pe Mr. Maquis și nevasta Elena, părinți a două fete și bunicii unui nepoțel de 3 ani. Am folosit termenul ”nevasta” pentru simplul motiv ca relația lor era una mai de șoarece și pisică, în rest niște simpatici:)


Dar ce să aleg dintr-un meniu așa bogat?
Merită încercate: Talagani (brânză la grătar, echivalentul brânzei Haloumi din Cipru), Saganaki cu fructe de mare, caracatiță la grătar, supa de pește. Desertul e de cele mai multe ori din partea casei.

Unde se duc măslinele când se fac mari?

Ați ghicit! La fabrica de ulei de măsline. Fabrica veche din Panagia merită o vizită. Puteți vedea de asemenea și noua fabrica din orașul Thassos.
De ce este, însă interesant de studiat, pentru măiestria cu care au folosit ce le-a dat mama natură și pentru a avea un minim de idee cum s-a evoluat de la roata cu apă care punea în mișcare motorul, până la descoperirea mașinăriilor din ultimul deceniu. Poate merită o vizită numai pentru a cumpăra ulei de măsline la un preț rezonabil.
Apus2


Unde apune soarele?

Dacă răspunsul pare clar: la apus, pe insulă vezi cum se scufundă în mare. Un moment care îți taie respirația! O explozie de culori, pe care poți să o vezi la cină pe o terasă din Portul Thassos.

Un cuvânt pentru tot?
Iamas! (Noroc în greacă).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.